KINESIO-TEJPING.sk – Prodej kinesio tejpů

Aké sú nepravdy o tejpovanie

Aby bolo elastické tejpovaní účinnú a pomocnú terapiou, je za potreby dodržiavať jasné pravidlá. Vzhľadom k tomu, že sa táto metóda stala u nás v republike predovšetkým komerčnou záležitosťou, rozhodla som sa spísať pár neprávd o tejpování, ktoré tejto metóde vyložene škodí.

Tejpovaním nemôžem ublížiť

  • tejpovanie elastickým tejpom nie je síce žiadna metóda ohrozujúce život pacienta, ale nesprávnou aplikáciou môžeme spôsobiť veľa problémov. Sú dané jasné kontraindikácie, kedy tejpování užívať nesmieme, a tie by sa mali dodržiavať.
    To najmenej, čo môžeme u tejpování pokaziť je, že tejpom pacientovi nepomôžeme, a to je myslím veľká škoda.

Elastické tejpovaní môže vykonávať aj laik

  • elastický tejping je metóda určená predovšetkým pre fyzioterapeutov a je veľmi dôležité, aby bol pacient pred tejpovaním riadne vyšetrený.
    Správny kineziologický rozbor je nevyhnutný pre správnu aplikáciu tejpu.
    Ak je potom tejp nalepený správne, a nemusí to byť vždy na miesto bolesti, je jeho účinok je jednoznačne pozitívna.

Je jedno, aký použijeme materiál

  • na trhu existuje celý rad elastických tejp, ale nie všetky výrobky sú kvalitné. Tejp by mal mať určité vlastnosti a tie sa naučia rozpoznávať terapeut predovšetkým skúsenosťami. Málo ktorý skúsený terapeut hodnotí kvalitu materiálu podľa toho, ako tejp drží. Sú totiž ďalšie, dôležitejšie kritériá.

Tejpování sa môže používať bez ďalšej inej terapie

  • elastické tejpování je pre fyzioterapeutov prídavná metóda, ktorá napomáha pri vlastnom ošetrení pacienta. Tejpovat bez vlastného ošetrenia je ako korčuľovať bez ľadu. Opäť si týmto prinajmenšom znižujeme účinnosť tejto terapie.

Lepidlo pod tejpom zvyšuje priľnavosť tejpu

  • pod tejp ani na tejp by nemalo byť použité žiadne lepidlo alebo iné prípravky zvyšujúce priľnavosť tejpu. Vrstva lepidla totiž ničí všetky účinky tejpu na kožu, o ktoré sa elastické tejpování opiera.
    Elastické tejpování je placebo
  • ak o tejpovaní nič neviem a neviem tejp správne nalepiť, nezostáva než využiť tejpu ako placebo. Kto však má o elastickom tejpování nejaké znalosti, vie, že tejpování sa opiera o jasne
    dané fyzikálne zákony a má svoje neurofyzikální vlastnosti.

Tejp na koži zostáva tak dlho, kým nespadne

  • doba ošetrenia tejpom je maximálne 7 dní. Vzhľadom k vlastnostiam materiálu má táto sedemdňovej aplikácia svoje opodstatnenie, po dlhšej dobe sa účinnosť tejpu znižuje.

Toto sú len jedny z mnohých neprávd o tejpování, ktoré sú podľa môjho názoru pre správnu aplikáciu a ošetrenie zásadné.
Ak budeme spoločne dodržiavať zásady, ktoré sú pre elastické tejpování jasne dané, môžeme z tejto metódy len ťažiť.